Page content

Wat is de leerstijl van uw kind?

hulp-bij-huiswerk

Ieder kind heeft zijn eigen manier van leren en huiswerk maken. Zelf zoek ik graag de rust en stilte op om me te kunnen concentreren als ik lees of studeer. Veel kinderen zweren echter bij leren met muziek op de achtergrond en dan hebben we het niet over “rustgevende” klassieke muziek!Achtergrond geluid hoeft de concentratie niet te verstoren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het leren met de tv aan of met de mobiele telefoon naast je. Een grappige of spannende scene op tv of een berichtje op je mobiel nodigen namelijk uit tot een andere actie waardoor je uit je concentratie wordt gehaald.

Drie leerstijlen

Leren is geen standaard proces dat voor iedereen gelijk is. Er zijn drie verschillende leerstijlen. De eerste leerstijl is gericht op luisteren. Deze leerlingen vinden het prettig om van de docent mondeling uitleg te krijgen en ze onthouden leerstof beter wanneer ze hardop leren (al dan niet met muziek aan).

Bij de tweede leerstijl ligt de nadruk op het “doen”. Deze leerlingen maken liever opdrachten en schrijven samenvattingen van de leerstof.

De derde leerstijl is visueel gericht. Kinderen die visueel ingesteld zijn, lezen graag en nemen het liefst kennis in zich op aan de hand van afbeeldingen en grafieken en maken vaak ezelsbruggetjes om dingen te onthouden.

In de praktijk zullen kinderen een combinatie van deze leerstijlen gebruiken, ieder met zijn eigen voorkeur en accent. In de loop van de studie en met het ouder worden kan de leerstijl van kinderen veranderen. Een evenwichtige scholier zal zich uiteindelijk op zijn gemak voelen bij alle drie de leerstijlen. Als ouder kunt u uw kind helpen door de verschillende methoden aan te reiken en uit te proberen, zodat uw kind de meest prettige combinatie vindt.

Comment Section

0 reacties op “Wat is de leerstijl van uw kind?

Plaats een reactie


*