Page content

ADHD en Huiswerk – 7 Tips voor Ouders en Scholieren

ADHD en Huiswerk – 7 Tips voor Ouders en Scholieren

ADHD is er in vele vormen en gradaties. Elke dag wordt ons brein gebombardeerd met duizenden impressies en impulsen. Kinderen met ADHD filteren al deze impressies minder. Er is de laatste jaren heel veel geschreven over ADHD. Het hoeft echter niet altijd zo ingewikkeld te zijn.  Onderstaand een zevental tips die kunnen dienen als basis voor scholieren die snel afgeleid zijn.

1     Zorg voor een aparte studeer kamer (indien mogelijk) of een hoek van de kamer waar afleiding minimaal is. Niet bij het raam maar wel met heldere verlichting. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de werkplek een soort strafbankje wordt. Stoel en bureau moeten comfortabel zijn en een favoriete poster. foto, mascotte of gadget geven het gevoel van een “eigen, unieke” plek.

2     Maak een goede huiswerk weekplanning met uw kind, zodat onverwachte gebeurtenissen en plotse veranderingen beperkt blijven. Vraag hierbij eventueel ook de hulp van de docent.

3     Wek nieuwsgierigheid door bepaalde huiswerk / lesstof onderwerpen interactief te maken. Zoek bijvoorbeeld naar gerelateerde onderwerpen op YouTube, een kranten artikel. museum of maak af en toe simpelweg een (realistische!) weddenschap over het cijfer dat uw kind zal halen.

4     Veel pauzes! Korte leermomenten van circa 20 minuten afgewisseld met steeds 10 minuten pauze, waarbij de studieruimte verlaten wordt en uw kind iets totaal anders doet. In dit geval kan niets doen of “hangen” ook een pauze activiteit zijn

5     Hou het overzichtelijk. Hak grotere opdrachten in mootjes en verdeel desnoods over meerdere dagen. Een spreekbeurt met PowerPoint presentatie kan bijvoorbeeld opgedeeld worden door eerst de onderwerpen en hoofdstuk indeling op papier te zetten. De dag erna alleen de plaatjes op het internet erbij zoeken en de dagen erna één voor één de hoofdstukken uitwerken.

6     Hou het klein. Wanneer uw kind een bepaald vak of opdracht moeilijk vindt, zorg dan dat het eerst een klein onderdeel beheerst. Zo groeit de betrokkenheid, het enthousiasme en het zelfvertrouwen en wordt het volgende stapje makkelijker.

7     Stimuleer activiteiten buiten school waarin uw kind zijn energie en expressie kwijt kan. Sport, muziek, maar ook video en computer games aangezien kinderen met ADHD vaak visueel zijn ingesteld. En wanneer de computer games educatief zijn, slaat u twee vliegen in één klap!

Comment Section

0 reacties op “ADHD en Huiswerk – 7 Tips voor Ouders en Scholieren

Plaats een reactie


*